Gäddfiske och svårt att sova

Nä, det går inget bra att sova. Känner mig lite som Linda Blair i Exorcisten förutom att skallsnurren pågår invärtes.....står nog inte på förrän den snurrar på utsidan också:-P

Tänkte förgylla bloggen med några rader kring gäddfisket. Kan ju alltid vara trevligt att skapa debatt eller åtminstone få några gäddfiskare att läsa. Har ju varit lite debatt kring ämnet vad gäller maximimått/minimimått och catch and release.

Speciellt Mora/Våmhus fiskevårdsområde tycks ju inneha någon sorts egen fundering kring detta...:-P

Färsk forskning från Lund och Stockholm och visar nämligen att;

- i storleksordningen 1 % av returnerad gädda dör som en följd av hanteringen - detta gäller även trollingfångad gädda och är resultatet från två olika studier.
- i storleksordningen 10 % av returnerad gädda där dorsalaortan (det kärl som försörjer gälarna) skadats dör efter fångst (detta händer dock sällan, men alltså även en svårt blödande gädda kan överleva).

- C & R påverkar inte nämnvärt attackbeteendet hos gädda (vissa hävdar ju att de blir svårare att fånga om de fångas flera gånger).

- C & R har generellt sett mycket små effekter på gädda över huvud taget.
 
och färsk forskning från Umeå och Minnesota visar att;

- minimimiått för gädda är tämligen värdelöst - det ger en mängd smågäddor och ökar predation på andra arter (t ex utvandrande öring).

- fönsteruttag bibehåller storleksstrukturen på beståndet, men har ingen större förbättrande effekt på populationsbilden.

- "slot limit" (inverterat fönsteruttag) ger inga egentliga förbättringar i beståndsbilden.

- maximimått ger en förskjutning mot större och för sportfisket intressanta individer. Det ger förvisso ett betydligt mindre antal gäddor eftersom dessa skördar av de mindre gäddorna, men det i sin tur är positivt eftersom det begränsar predation på t ex öring- och laxsmolt. Detta är den förvaltning som ger bäst resultat (kanske något för  Mora/Våmhus fvof att ta till sig....).
 
Annat intressant från diverse studier:

Gäddan är en mycket räddhågsen fisk till den dag den nått en storlek där den är trygg att inte bli uppäten av en artfrände (och det kan ta en stund....). Den här risken för angrepp av artfränder gör även att den äter färre byten och blir selektiv i sitt bytesval.

Gäddans attackområde är lika med dess kroppslängd (bytet skall alltså komma ganska nära innan attacken sker).
 
och från Sportfiskarna;

Tävlingar där gäddan är målart måste ske med C & R och detta är det gängse i Mälardalen idag och sprider sig från det området och vidare ut i landet....(inte riktigt hit då verkar det tyvärr som)

Källorna till detta är

Anders Nilsson, Lunds universitet
Pär Byström, Länsstyrelsen Västerbotten
Rodney Pearce, University of Minnesota
Tobias Fränstam, Sportfiskarna 
 
och så rekommenderar jag ett lästips till de som vill förkovra sig "Pike - Biology and Exploitation" (av John Craig)

Kommentarer
Postat av: Stange

Bra Kenneth !!! nu börjar det likna något seriös här :-D . Allt frid och fröjd ?

2010-06-17 @ 06:45:44
Postat av: Storm

När?

Ska Osfk:s trollingäng förstå detta?. Vet att killarna är kunniga fiskare och insatta i fiskevårdsfrågor.



Kom igen nu, visa att vi är Sveriges SPORTfiskeklubb nr:1!



Hae't Gött !

2010-06-17 @ 07:30:03
Postat av: Mr Pink

Nu blev du nöjd va, Stangepojken?:-D Det mesta är frid och fröjd, liite mycket att göra i diverse olika projekt...hade hoppats på lite fritidsfiske men det är ju några veckor kvar av sommaren än;-)

2010-06-17 @ 12:13:56
Postat av: B

Å så har vi predationen på braxen........ oxå.... Ett aber i vägen till kunskap är ekonomin - "Pike - Biology and Exploitation" går lös på 2097 kr........

2010-06-18 @ 08:49:27
Postat av: Mr Pink

Kunskap kostar:-) Men det är väl inte mer än ett gäng wobblers ändå....;-)

2010-06-18 @ 09:45:55
Postat av: B

Så sant.... Gå å knyt tackel nu....

2010-06-18 @ 09:59:28
Postat av: Mr Pink

Var klart imorse:-)

2010-06-18 @ 11:20:34
Postat av: Bullen

Är så jävla trött på sk kvasiintelligenta individer som startar bloggar för att spy ut sitt missnöje över mänskligheten när dom i själva verket bara vill ligga nakna insmorda i konsitensfett ihop med en hel hoper med andra karlar och gråta ut sitt missnöje för att dom får för lite/små fisk/ar. Nä tacka vet jag en sån som mig som gör inlägg 16.25 en fredag halvfull bara för att jag har insett att livet är fan inte värt att levas utan bara ett livslångt bara jävla lidande. skriver ihop en del alster som jag tänker komma upp i Juli i bli trakterad av bobil på bas och lära er ett och annat..FÖR FAN

2010-06-18 @ 17:28:27
Postat av: Mr Pink

Då gör vi plats för en snubbe till mellan oss konstistensfettare;-)Du är välkommen:-)

2010-06-18 @ 18:06:27
Postat av: B

Har du tid att skriva Bullen? Du, som gammal royalist, har ju en del bröllopsförberedelser att tänka på? Beträffande det där tramset som jag inte vill vara delaktig i så är jag rätt säker på att de serverar någon utrotningshotad fisk till middag till någon representant från någon diktatur med dåliga fiskeregler....

2010-06-19 @ 09:13:40
Postat av: Bullen

Att kalla ett kungligt bröllop för trams borde bestraffas med örfilar av det grövsta slaget. här har vi prytt huset med flaggor och myrten samtidigt som vi vräker i oss tonfisk som är fiskad med ICKE delfinsäkra nät, vi vältrar oss även i Uer och hajfenor.

2010-06-19 @ 13:11:43
Postat av: Knogen

Yes! Way to go Pinkie!



Men jag gissar att det är någon annan som ligger bakom det där ;-) Kanske han på länken rent av?



Fast ni...ehm, jag menar du kanske skulle förklara inverterat fönster liiiite närmare. Har jag fattat det rätt om jag säger att det handlar om att man måste släppa tillbaka gäddor som befinner sig inom fönstret, medan de som är mindre OCH större får plockas upp?

Postat av: ESOX-LUCIUS

Skiter i era gäddor och fotboll! Var fan är RANKINGEN?

Tycker du börjat lega av dig med att leverera!

Bara 1 timme till start så jag hoppas den kommer fort!

2010-06-19 @ 18:58:53
Postat av: S.Gren

Förstår inte varför det finns anledning för två tävlingsfiskande klubbmedlemmar att klanka ner på övriga medlemmar när det gäller trolling. Det är förstås tävlingarna ni retar er på!? Eller är det andra orsaker. Bjud gärna in till en kurs i ämnet istället för att sticka knivar i ryggen.



Jag ser gärna fram emot ett föredrag om detta med Mr Pink och Storm som föredragshållare. Kunskap verkar det ju finnas i massor.



Från en som inte har tillräckligt med kunskap!!

2010-06-20 @ 19:51:30
Postat av: Storm

Stefan !



Vem har klankat ner på fiskesättet trolling ?.



Knivar i ryggen ?!.



Tror att det gäller att ta till sig fakta gällande modern fiskevård, och omvandla regler så det fortfarande går att tävla rättvist.



Jag har inte forskat i ämnet angående returnering av större gäddor, men man måste väl kunna lita på de som gjort det ?.



Kurs ! Vad var fel i den fakta som publicerades ?



Jag är väldigt stolt över Osfk:s duktiga och framgångsrika trollingfiskare och hoppas att jag även i fortsättningen kan vara det.



Hae't Gött !



2010-06-20 @ 22:43:12
Postat av: Mr Pink

Inte vet jag men nu har du nog missuppfattat något, Stefan.

Uppenbarligen är trollingfiskare möjligen då känsliga för kritik om du/de uppfattar inlägget som att det klankar ner på trollingfisket och övriga medlemmar i Osfk.



På vilket vis gör det isf det?

Ställer mig lika frågande som Jörgen gör.



Att det finns trollingfiskare som ställer sig bakom modern fiskevård och de saker som nämns i inlägget är kanske något som du väljer att bortse ifrån och ser det enbart som kritik mot enskilda trollingfiskare, just från Osfk.



Är det någon som kritiseras i inlägget är det Mora/Våmhus fvo i just den frågan angående gäddfisket.



Som hänvisades i inlägget finns det källhänvisning till den fakta som presenterades.



Vad har Mora/Våmhus fvo för källor eller faktaunderlag till sina kanske inte fullt moderna fiskevårdsregler gällande gäddfisket?



Att jag och Jörgen skulle hålla kurs/föredrag inom ämnet gäddforskning är att ställa allt för stor tilltro till två knickedicker utan skills mer än att vi har ett öppet sinne för ny kunskap......



Som sagt, ett inlägg med klar och tydlig källhänvisning till den fakta som presenteras, väljs att läsas som ett knivhugg i ryggen.....En något sorglig infallsvinkel kan jag tycka.

2010-06-21 @ 11:40:45
Postat av: S.Gren

Jag kan gärna citera lite om vad som skrevs längre upp på sidan. - När? ska ovansiljans trollingfiskare förstå detta? Jag vet att det är kunniga fiskare och insatta i fiskevårdsfrågor.



Stolt? Nä det tror jag inte riktigt på!?



-(inte riktigt hit då verkar det som)angående C&R i Mälardalen. Mig veterligen är det bara trolling tävlingar på gädda som bedrivs i det här området. Vi hade några spinn KM för några år sedan.



Kalla det vad ni vill men lite utpekande är det väl i alla fall!?



Sen kan jag bara säga att det säkert finns fler som har öppet sinne för "ny modern" kunskap om man väljer att förmedla kunskapen istället för att skriva som att ingen förutom Orsafiskevårdsområdes ansvariga förstår modern fiskevård.



Avslutningsvis kan jag bara säga att jag är mer än väl medveten om den "nya" kunskapen och bortser ingenting. Jag har en klar och egen uppfattning kring detta ämne. Sunt förnuft brukar räcka långt, betydligt längre än regler och förbud för något som inte är något som helst problem. Eller har ni statistik över annat?? Orsasjön-Siljan??



Vi har ett maxmått på våra tävlingar. Ett mått som vi har ansett vara ett lämpligt mått för våra tävlingar och vatten. Att sedan inte det stämmer överens med era och forskares kunskaper det vet vi. Men man kan som sagt ha olika uppfattningar om hur fiske och miljövård kan skötas.



Vi borde istället jobba stenhårt för att försöka få ungdomar/barn intresserade av fiske. Vad kan vara mera lämpligt än att utbilda dem i att fiska den fiskart som är mest tålig, Gäddan. Lille Kalle ska inte hamna "inför skranket" för att han har fiskat upp en gädda över 80cm (ca 5kg)efter skolan, som han vill ta hem visa upp för sina föräldrar och kompisar. Sunt förnuft räcker långt. När han har fiskat lika länge som vi har så kommer han att ha utbildat sig lika bra som Pink, Storm och Gren har och då släpper han tillbaka gäddan självmant.



Slutligen Mr Pink tycker jag att faktan som du har plockat fram är riktigt bra men försök att undvika "Knivhuggen". Fan! vilket "vasst" uttryck det tog skruv det.



PS!På 60-talet drack forskarna hormoslyr. Vi får se hur det går den här gången. Det är inte alltid vetenskapen/forskarna har fått rätt. Skämtade bara!



Ha det bra gubbs!! Alltid intressant att provocera lite "vasst"

2010-06-21 @ 23:40:25
Postat av: Mr Pink

Det är bra med lite diskussion, Stefan:-) Helt klart.

Vad gäller utpekandet som du kallar det så håller jag inte alls med dig, de som i sånt fall ska känna sig "utpekade" är ju Mora/Våmhus fvo. Sedan önskar man då kanske att trollingfiskarna i klubben ska ligga i framkant vad gäller fiskevård och de regler som alltfler börjar anamma och ta till sig. Ser inget fel i att tycka så.

Sedan skriver du "Sen kan jag bara säga att det säkert finns fler som har öppet sinne för "ny modern" kunskap om man väljer att förmedla kunskapen istället för att skriva som att ingen förutom Orsafiskevårdsområdes ansvariga förstår modern fiskevård."

Du tycker alltså att det här inte är ett sätt att förmedla kunskap? Att skriva på en blogg? Skrev ju också källhänvisning och att det börjar sprida sig från Mälardalen och vidare ut i landet....Det lyckas du tolka som att jag uttryckt att det bara är Ofvof som förstår modern fiskevård...Underligt.

Apropå sunt förnuft är det alltid en subjektiv egenskap så att referera till det är inte direkt adekvat.

Jo, man kan ha olika uppfattning om hur fiske och miljövård kan skötas. Men återigen, vad har Mora/Våmhus för faktaunderlag eller studier som visar att det sättet är det rätta? Eller är det bara sunt förnuft som då anses allena rådande?

Vet inte riktigt vad du menar med att vi borde istället jobba stenhårt för att försöka etc...? Istället för vadå? Att jobba för fiske/miljövård?



Självklart ska vi jobba med ungdomar och det gör vi på ett väldigt bra sätt tycker jag, dels med John som härförare i Osfk och dels med det vi i Match försöker göra på sommaren med fiskeförevisningar i mete för ungdomar/allmänhet.

Vad gäller knivhugg så har vi även där olika uppfattning, skulle jag viljat dela ut knivhugg i en text så då kan du vara fullständigt lugn över att de varit jävligt mycket vassare än de som du nu tolkar som knivhugg:-)

En sista sak, jag har nämnt det i andra sammanhang här på bloggen.....Vetenskap, forskning, förvärvad kunskap kommer alltid vara det jag väljer framför den andra sortens kunskap som oftast baserar sig på tro.....

Tjipp/K

2010-06-22 @ 00:54:32
Postat av: Storm

Steffe !



Jag är fullständigt övertygad om att dina barn får den utbildning i "sunt förnuft" som jag tycker många borde ha. Tyvärr har jag träffat på ett flertal människor som anser sig ha sunt förnuft och detta har många gånger bidragit till helt galna beslut och regler.

Finns klassiska exempel som "det begriper väl vem som helst" eller "det vet väl alla".



Eftersom ni har kunskapen att sätta ett maxmått på gädda i våra vatten så kan det väl inte vara så svårt att övertyga fiskerättsinnehavarna i Mora-Våmhus fvof att anamma detta?



Du vet lika bra som jag att finns duktiga trollingfiskare som har sunda förnuftet att "sopa" upp allt som finns och förkastar allt vad maxmått heter.Tror att vi måste vara väldigt öppna för fakta och ha en bra dialog innan problemen uppstår.

Ta exempelvis SM i gäddfiske, hur kan man genomföra ett sådant arrangemang med nästan 60 båtar och utse rättvisa vinnare utan att en enda fisk slogs ihjäl ?!

Det KAN inte vara så svårt/drygt/krångligt att finna ett system där man kan räkna in även återutsatta gäddor i resultatet.



Stolt?, får du tro vad du vill om. Vet bara att Osfk:s aktiva tävlingstrollare och arrangörer av Lake Tour får massor med beröm.Personligen har jag en dröm att en dag skaffa mig en egen trollingbåt så team Storm kan tampas med dig/er på allvar, då ska ni få se på attan....eller inte;-)



Hae't Gött !

2010-06-22 @ 10:02:48
Postat av: Mr Pink

Då skaffar vi en sån då så satsar vi på trolling, vi är ju vana att sitta still på mete så det är ju inte så stor skillnad;-)

2010-06-22 @ 10:27:10
Postat av: Broder Green d.ä

djävlarvad kul det är med bloggar!!!

2010-06-22 @ 17:07:41
Postat av: Mr Pink

Hahaha, eller hur? :-) Men skulle det inte varit lite mer musik och travtips nu månne?;-)

2010-06-22 @ 17:42:19
Postat av: S.Gren

Mr Pink jag har följt den här bloggen väldigt länge och tycker det för övrigt är en riktigt bra och rolig läsning så jag betvivlar inte alls att du kan dela ut betydligt värre knivhugg.



Jag har en fullständigt klar bild för mig hur jag skulle vilja att det skulle fungera när det gäller regleringen av gäddfisket och den stämmer varken överens med Mora-Våmhus eller Orsa Fvofs linjer. Den bygger på information och förmedling av kunskap och inte en massa onödiga regler som retar de som inte ännu har fattat hur modern fiskevård fungerar. Man får ett motsats senario som inte gynnar någon. Det tar tid att vända en "oljetanker".



Sen har jag också förstått att jag aldrig skulle få sista ordet med någon av er men jag gillar er ändå(men inte onödiga regler). Go natt! och tack för debatten!!

2010-06-22 @ 22:47:31
Postat av: Mr Pink

Tack själv, Stefan:-)

Det där med oljetanker kan jag skriva under på, det är ungefär som när jag glömmer att plocka mjölken i mjölkdisken på Coop och kommer på det ett par meter senare.....;-)

2010-06-22 @ 23:03:39
Postat av: Ståbis

sibbofjärden strax utanför nyköping har min/max på abborre (min 0, max 35 cm), gädda min 40 cm, max 90 cm)Skulle kanske va något!!??Skulle bli intresant och följa pimpel tävlingarna?För stora abborrar är också värdefulla???Eller har de inte tänkt till i Nyköping?Sunt förnuft är nog det bästa,som det är nu kan man inte sitta och fiske med kajak,båt i nästan någon av våra sjöar på skogen som håller öring,på grund av regler.Snart kanske det blir så i våra gäddsjöar också,Det skulle då myggen gilla.Sunt förnuft.

2010-06-23 @ 00:23:13
Postat av: Storm

Stefan, säger bara dito! Vet att den supertankern behöver en svängradie större än Siljan;-)



Ståbis, helt på din linje när det gäller stora abborrar och kan inte se något hinder att returnera dessa under pimpeltävling.I ärlighetens namn så är det jäkligt sällan någon över 35cm kommer upp då vi har dels för små grejor och fiskar hellre på områden som ger mer mängd. Eller så har vi inte kunskapen;-)



Tack för mig o Hae't Gött !

2010-06-23 @ 08:10:10
Postat av: B

Tja vänner!



Några få ord bara....



Jag har kämpat för de här firrarna i snart 15 år nu (blodig panna rätt ofta...) och om jag spontant skall göra en lista över vad som behöver göras för att bevara fisken och därmed möjligheterna att fiska på den, utan att för den sakens skull "trassla" i ekosystemen alltför mycket så skulle den listan se ut så här;

1. Återställ fysiskt skadade miljöer (ta bort dammar, restaurera rensade vattendrag, återskapa våtmarker, återge sjöar naturliga nivåer mm)

2. Ha ett regelverk anpassat till de lokala förutsättningarna och för de interaktioner som finns förekommande arter emellan. Detta är även den mest avgörande delen i fiskevården för att gynna/missgynna arter, storlekar osv.

3. Eftersträva så hög grad av naturlighet där så är möjligt (t ex att undvika utplantering av främmande arter och stammar i vatten där detta enligt sakkunskapen är mindre lämpligt/olämpligt)

4. Restaurera kemiskt skadade vattenmiljöer



Visst Steffe information är jätteviktigt och platsar under varje punkt på "spontanlistan", men detta överskuggar inte på något sätt ett genomtänkt och anpassat regelverks betydelse! Och grabbar visst är sunt förnuft fint (det flödar ju av sådant i vår region och i diverse frågor.....min ironi...), men problemet, när det gäller fiskeregler, är att det finns lika många "sunda förnuft" som det finns fiskare, och detta förnuft har, enligt min erfarenhet, en jäkla förmåga att i många fall (inte alla..) passa för just en specifik tidpunkt och situation och ge upphov till mycket dåligt underbyggda argument... typ........ "Jag tog de här små stekfiskarna istället eftersom jag faktiskt släppte tillbaka en större som jag hade fått ta", "den här var visst för liten/stor men satt i ögat så jag fick lov att slå ihjäl den också", "svärmor tycker ju så mycket om småöring så vad gör man inte för husfriden", "om inte jag hade tagit upp den hade någon annan jävel gjort det", "jo, visst kanske jag skulle ha släppt tillbaka de största men mina hundar behöver ju torkad gädda för pälsen", "i den här bäcken har man alltid metat småöring så det tänker jag ta mig fan fortsätta med", "jag slog ihjäl en jättegädda idag - det var bra fiskevård för nu har jag räddat några öringar", "jag har bara tid att fiska idag så därför tog jag upp några extra harrar" osv... förstår Ni mitt resonemang?



Visst tar det lång tid att "vända tankern" och oavsett regelverkens utformning så kommer argumenten enligt ovan påhittade (delvis) exempel att finnas kvar, men om man inte har dessa regler nu, utan så sakteliga skall fasa in dem (eller hur man nu skall göra - information räcker inte! det kan jag garantera och sunt förnuft duger som sagt var inte i de här sammanhangen) - hur lång tid kommer det då inte att ta?? Är det inte en inlärningsprocess relaterat till vårt beteende (det har faktiskt hänt mycket positivt de sista 15 åren och då faktiskt i fas med utvecklandet av genomtänkta fiskeregler)?? Och då är ju regelverket jätteviktigt även om det måhända kan upplevas som snårigt och ibland även svårförståeligt (men apporpå information så är t ex Orsas regelverk jävligt informativt)!



Och PÅ maximimått på abborre kommer nog hit det också oavsett vad man tycker om det. Signalerna, som du nämner, finns ju redan på ostkusten och ja - en stor abborre är viktig i ekosystemet. Det är ju alla stora toppkonsumenter i våra vatten.



Förlåt... fick bara lov att säga några ord. Och du Steffe när det gäller barn och fiske så är jag helt överens med dig (vilket jag givetvis till allra största delen är - det vill jag understryka). Men bara för att visa vilken usling jag är i min föräldraroll, så kan jag berätta att jag släppte tillbaka en gädda på 84 cm härom dagen (min första fisketur denna sommar!!) som Mel hjälpte till att hyvla upp - grabben var jättesur på mig en lång stund...., men du kan lita på att han vet varför jag gjorde det....



Fisken framför allt och alla



2010-06-23 @ 08:55:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0