Insändare kring årsstämman

Jahaja, Mora Tidning dröjer med min hårt redigerade insändare(av mig ska tilläggas). Trodde att den skulle kunna beredas plats idag men det var tydligen läge för en Sverigedemokrat från Orsa att ondgöra sig över arbetskraftinvandring. För övrigt samma farbror som hade problem med att blöta tumjäveln och vända blad i årsredovisningen INNAN han började svamla och kasta skit. Här är i alla fall några rader från mig gällande årsstämman. Nu finns det ju anledning att skriva ännu mer efter att man läst tidningen Jordbrukaren där Staffan Öhlin får till ett magplask i den högre skolan men i och för sig beskriver väl hur fel de tänker.

Årsstämman för Orsa Fiskevårdsförening

Läser en artikel i MT kring årets stämma för Orsa Fiskevårdsområdesförening och ser en text som avslutas med att det var god stämning. Vem som skrivit texten står höljt i dunkel.

Man undrar om den som skrivit varit på samma stämma? Det var längesedan en sådan fars utspelade sig framför ens ögon. Då menar jag inte den utmärkta genomgången och tillhörande bildspel som sekreteraren genomförde som uppstart till stämman som mycket riktigt renderade stora applåder, dock inte från delar av den falang som också senare röstade bort sekreteraren (för övrigt ett tilltag att likna vid att Barcelona FC skulle sätta Leo Messi på bänken och sätta in korvgubben utanför arenan) Man baxnar!

Det man såg var en kraftig mobilisering från bland annat Orsa Besparingsskog och Orsa Sockensamfällighet. Många röstberättigade hade slutit upp. Det man kan konstatera är att syftet och intentionerna med mobiliseringen definitivt inte var ett ämne för en fiskevårdsförening. Ett, i mångt och mycket, beklämmande agerande från  företag/organisationer som Orsa Besparingsskog och Sockensamfälligheten.

Att prata om vikten av en rak, öppen och ärlig dialog som företrädare för Orsa Sockensamfällighet låter vackert och bejakande. Men i min värld betyder ord ingenting om man inte klarar av att leva upp till dem själv. Vilket det klart visat sig att de inte alls klarat eller klarar av.

Att några stycken ur Sockensamfälligheten begär ett möte med valberedningen innan årsstämman finner jag och många med mig i högsta grad anmärkningsvärt. Möjligen också en bidragande orsak till att valberedningen valde att hoppa av. Inte vad som kan kallas rak och öppen dialog. De valde också att ha ett möte med ordförande strax därefter.

Hela deras agerande före och under stämman är en mycket klar maktdemonstration som luktar mycket illa. Vad vill ni vara? En överförmyndare för fiskevårdsområdet? Beklämmande i all sin prakt!

Ledande personer i Besparingsskogen lyckas få stämman att säga ja till ett beslut som, om styrelsen fullföljer beslutet, i samma stund gör en handling som strider mot stadgar och till viss del fiskevårdslagen. Tvärtemot vad stadgar och lag säger att en fiskevårdsförening ska arbeta med.

Är ni så skrämmande dåligt pålästa på stadgarna och vad lagen säger, Orsa Besparingsskogs representanter?

Att driva ickefrågor kring Stackmoradammens överlevnad eller ej, på en årsstämma för ett fiskevårdsområde är helt fel forum. Att det ska vara så svårt att förstå?

Stackmoradammen ligger hos Fortum. Hos Fortum.

Att stämman sedan lyckas med konststycket att återigen rösta in en ledamot som driver frågor som inte har något med fiskevård att göra är inget annat än en mindre skandal.

Som lök på laxen blir han då också försvarad som en mycket viktig representant i styrelsen för OSS markägare.

Det hör till saken att den här representanten inte varit på ett enda styrelsemöte under hela 2012. Precis som året innan det. Inte har han heller reserverat sig mot något beslut. Frågorna han brinner för driver han genom att orera högt och ljudligt i olika matvaruaffärer i Orsa.

Är det en viktig och god representant? Tillåt mig att inte hålla med. Han upptar helt enkelt en viktigt styrelsepost som istället kunde innehas av någon som är mer engagerad i fiskevårdsfrågor än vad han själv är.  Till råga på allt var han den som skrek NEJ när frågan om styrelsen får ansvarsfrihet. En styrelse han själv sitter i. Bara att läsa stadgarna, § 16, sista stycket och när vi gjort det kan vi sluta kalla honom en god representant. Han har säkert kvaliteter som är av godo men inom fiskevårdsarbete finns inte de kvaliteterna. Det är fakta.

Ytterligare en reflektion, finns en del indikationer på att Besparingsskogen har funderingar kring ett kraftverksbygge i Oreälven. Vad får er att tro att ni ska lyckas med något som redan är klappat och klart? Fortum har fått nej i ALLA instanser, men ni tror någonstans ändå att ni ska lyckas? Ett nyuppförande av ett kraftverk kan aldrig finna någon symbios med fiskevård. Det fungerar inte så. En fiskevårdsförening kan inte arbeta för ett kraftverk. Det faller på sin egen orimlighet. Det klarar ni uppenbarligen inte av att inse.

Vad gäller restaureringarna i Oreälven sa Besparingsskogen nej liksom ytterligare representant för Orsa Sockensamfällighet på den skrivelse som skickades ut.

 5 % sa nej, 95 % sa ja.

De siffrorna talar tydligt. Rent statistiskt är det förödande för er sida av saken när ni också säger er företräda en majoritet av markägarna. Ni har inte det stödet som ni säger er ha. Inte alls faktiskt.

Eller för att använda orden som den styrelseledamot som ni, Besparingen, hjälpte att komma in i styrelsen trots att hans drivkraft inte har något med fiskevård att göra.

Han deklarerade högt och tydligt att han företrädde 2400 markägare. Det tangerar gränsen för det löjeväckande. Det finns ett högt antal markägare som inte håller med er och som funderar vad på vad ni håller på med efter ert agerande på stämman och inte minst med kraftverksinköpen.

Hur vore det med att försöka tänka i lite vidare perspektiv? Hur vore det att möjligen skänka en tanke på alla de övriga av Orsas befolkning som inte är markägare?

Jag är själv markägare och bevare mig från liknande företrädare. Har aldrig varit en god idé att dela in människor i grupperingar, markägare och inte markägare, sportfiskare eller inte.

Men det är så ni tänker. Att markägare ska ha all makt. Markägare ska skriva regler. Ingen hänsyn till nationella mål, EU-direktiv eller vad som nu kan komma från högre ort. Ni vill bestämma regler själva. En stat i staten, då blir allt bäst. Ni har också tron på att kunskap någonstans kommer med marken man ärvt eller äger. Vill upplysa om att det inte fungerar så. Det är inte fel att läsa några studier eller luta sig mot forskare i vissa frågor istället för att luta sig mot allmänt tyckande och att TRO något, som ni tycks göra.  

Jag är ledsen, men det är ett bakåtsträvande tankesätt som är fundamentalt fel. Vi behöver inte fler gärdesgårdar. Vi behöver bli mer öppna. Vi behöver mer intryck från övriga världen.

En restaurering av Oreälven med allt det som ska göras innebär att vi kan få en fritt vandrande öring upp i Oreälven och Unnån. En fri vandrande och stor öring. Unikt för Orsa, unikt för Sverige. En resurs väl värd att vårda och utveckla.

En sportfisk som ger Orsa som bygd ett utmärkt läge för att sportfiskare ska komma hit för att fiska stor öring. Något som skulle gagna hela kommunen i ökade intäkter till många av de näringsidkare som finns i Orsa. Ju högre intäkt ju mer skatteintäkter och desto mer pengar för kommunen att fördela till allt det vi värnar om.

Vill här också passa på att betacka mig från att några personer försöker få det till att mitt syfte är lika korttänkt som deras eget. Tro inte för ett ögonblick att min inskränkthet är lika förbluffande tät som er egen.  Det är den inte.

 Ni är onekligen mer än lovligt korkade om ni inbillar er att mitt engagemang sträcker sig till att jag gör några risvasar mot betalning för Orsa Fiskevårdsområde. Gör mig inte till er. Min drivkraft sträcker sig längre än pengar i egen ficka och att se konspirationer vart jag än vänder mig.  Jag är verkligen ingen människa utan fel och brister men någon jävla ordning får det allt vara.

Som avslutning, Orsa Fiskevårdsområdesförening är en mycket väl fungerande förening. Vida känt för sitt goda fiskevårdsarbete och inte minst engagemang.

Ni har mitt fulla stöd, många andras också, och kommer fortsatt ha det. Kämpa väl!

Tack för ordet

Kenneth Lilja

Markägare, fiskrättsägare och sportfiskare


Kommentarer
Postat av: Storm

Tack !

2013-05-03 @ 11:07:15
Postat av: B

Huvudet på spiken!

2013-05-03 @ 15:59:29
Postat av: Laxen

klockrent skrivet , kanon!

2013-05-03 @ 16:13:09
Postat av: Berit

Engagemang skall straffas.... Synd om Rexen är det!

2013-05-03 @ 17:53:54
Postat av: Hasse

Härligt!

2013-05-03 @ 19:23:34
Postat av: lars w

detta är engagemang. bra skrivet.hoppas alla har
samma syn som du framöver. lycka till mvh lars w

2013-05-03 @ 21:32:17
Postat av: Hasse

Är inte så säker att det kommer i någon tidning.
Alldeles för träffsäkert för en demokrati, i där mark och makt är samma sak

2013-05-04 @ 00:21:23
Postat av: Knogen

Väl talat broder! Tyvärr är det väl för döva öron. Dock är det många som höjt rejält på ögonbrynen över allmänningsstyrelsens och Besparingsskogens agerande. Men något annat vore ju faktiskt konstigt.

2013-05-04 @ 00:24:42
Postat av: VAB

... du har väl bett allmänningsstyrelsen om lov.... eller har du skrivet detta utan deras medgivande??

Å när det gäller "konsumoreraren" kan man väl få citera en japan... "Dåliga predikanter talar länge"

2013-05-04 @ 09:49:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0