Pimpeldebatt

Blev ju en hyfsad debatt på Facebook och vår pimpelgrupp där. Kring att tillåta all fisk på tävlingar, fusk och hur man skapar förutsättningar för att öka deltagarantalet.
Alldeles för mycket generella åsikter, förenklade lösningar och rövslickeri för min smak men efter att försökt hålla mig ifrån det hela så gick det naturligtvis inte. Tänker inte återge allt här bara det jag skrev, lider ju av en svårartad intellektuell hybris där jag fullständig älskar mina egna ord ;-) Blir möjligen svårt att förstå en del men med lite god fantasi så funkar det ju:-) Länken nedan går till gruppen och där hittar man lite längre ner ett inlägg från Lars Gullstrand och som sedan i kommentarerna vinklade in på en del sidospår. 
 
https://www.facebook.com/groups/291998764244061/460821470695122/?comment_id=466188226825113&notif_t=like
 
 
Min kommentar 1

Såg att jag blev kallad "Tyckarnas mästare" av herr Storm. Något missvisande och det rimmar antagligen lika illa som att någon kallade honom ödmjuk 

Följt med i debatten här vad som skrivits. En del bra och en del med så ytliga antaganden att man blir lite konfunderad. Tänkte därför komma med några reflektioner, knappast några lösningar, kring ämnet. Är inte mycket för rövslickeri som det dryper av här mellan kommentarerna så det ska jag försöka hålla mig ifrån.

Att någon klubb funderar på att tillåta all fisk(utom gädda i det här fallet) på sina tävlingar är helt upp till den klubben. Finns inte så mycket att säga kring det. Att det sen accelererat till att det nu ska skrivas motioner om att all fisk ska tillåtas även på våra större tävlingar, inte minst SM som jag förstår det, känns ju givetvis mer diskutabelt.

Kring det biologiska argumentet känns det som det vilar på en bas av tro och allmänt tyckande. Inte på relevanta undersökningar(som Per-Olof är inne på).

Förvisso är det så att om det är mycket mört i en sjö så är det naturligtvis bra att fiska på den också likväl som på abborren. Men om det sen ger någon effekt går definitivt att diskutera.

Exempel ges på några vatten där mörten tagit över och den enda anledning som ges är att det varit ett stort uttag av abborre på de vattnen under tävlingar. Känns för mig en smula svagt och finns en del andra saker som möjligen också kan bidra på ett negativt sätt. Övergödning och klimatförändringar inte minst(även det tar Per-Olof upp och får säga att det är en av de mest relevanta kommentarerna utan att för den skull hänfalla åt rövslickeri ;-))

Riktigt konstigt blir det när några argumenterar med nämnda biologiska argument och sen samtidigt vill tillåta toppredatoren gäddan. Hur tänker man då?

Men om man nu värnar om vattnen utifrån det perspektivet är det inte då bättre att arrangera rena mörttävlingar? (Peter Forsberg nämner det och jag håller med)

Om vi övergår till själva utförandet av fisket då. Många kommentarer kring mäskning, regler och påstått fusk.

Många av er kommenterar att det inte ska vara några problem med det här och att det finns ett regelverk att följa. Visst är det så. I den bästa av världar. Att tro att alla anpassar sig till hundra procent är om inte naivt, så i gränslandet.

Det FINNS regeltänjare av världsklass i vår pimpelvärld. Möjligen inte regelbrytare, men tänjare.

Självklart kommer det bli diskussioner kring fusk om det skulle bli så att det tillåts all fisk på tävlingar, vilket redan idag förekommer på rena abborrtävlingar.

Det måste man självfallet vara förberedd på och därmed ställs höga krav på arrangörerna. Tror som Finn-Erik att det då möjligen går mot mer av ett ”rutefiske”. Ingen utveckling som jag vill se. Men som sagt, det är en tro och man kan ju inte veta.

Vi ska inte göra det svårare att arrangera tävlingar, vi ska göra det lättare.

Några påstår att det skulle generera fler utövare om all fisk tillåts. Det baserar sig på…ja vad? Beats me.

Finns det några undersökningar gjorda på det antagandet?

Kan det finnas en möjlighet att nybörjare finner det hela ännu svårare med än fler metoder att lära sig och hålla reda på när de ska avgöra vad de ska satsa på för fisk(abborre, mört, gädda etc)? Det kan inte uteslutas kan jag tycka. Det kanske är kontraproduktivt att tillåta all fisk?

Att ytterligare öka segregationen mellan elit och de nya som vi alla vill ska börja med det här vill vi inte. Men det är inte omöjligt att det kan bli resultatet när vi inför nya dimensioner kring fisket.

Ser att förbundsansvarige skriver att en majoritet är för att all fisk ska tillåtas. Thomas – vad baserar du det på? Hörsägen? Har ni från Sportfiskarna skickat ut någon undersökning? Du skriver att det är fler deltagare på de tävlingar där all fisk räknas. Är det enbart beroende på att all fisk räknas eller finns det möjligen ett större prisbord på de tävlingarna som också kan spela in i ditt antagande?

Vidare snackas det om att trekroksfiskare skulle vara konservativa och bakåtsträvande. Är vi inte alla smått konservativa?

Eller varför tänker vi inte i andra banor? Varför inte prova att minska tävlingstiden? Till något som är mer anpassat till dagens samhällstempo. 2 ½ tim? 3 tim? Vilka ungdomar har det tålamodet att sprätta omkring på en is mitt i vintern i fyra(ibland fem) timmar och bara bli större förlorare ju längre tid som går? (precis som mig för övrigt ;-))

Varför anpassar vi DM-tävlingar till en räddhågsen elit och kör ett gäng deltävlingar för att utesluta ”slumpen” så mycket som möjligt och endast få de bästa till SM? ”Slumpen” som Thomas nämner när han säger att han tycker gäddan också ska räknas just för att göra slumpen till en faktor att räkna med när vinster ska fördelas. ”Slumpen” anser jag måste finnas för att trigga nya utövare.

Om vi nu har viljan att försöka förändra deltagarantalet till ett högre sådant och bjuda in nybörjare/ungdomar varför gör vi regeländringar utan att analysera konsekvenser innan besluten tas?

Varför arrangerar vi inte fler kulor med nybörjaranpassade tider och regler och skippar fullängdare långt uppe på skogarna?

Sen är det ju så att ju fler metoder som tillåts också kommer att gynna eliten. Vilka är det som regelmässigt har möjlighet att ha de bästa betena och får de bästa tipsen? Jo, det är eliten. Ett ständigt rövslickande för att om möjligt få några bra ställen att välja på. Inte får de nyaste inom isfisket de tipsen eller de betena.

Man behöver däremot inte göra allt till mellanmjölk heller, det är inte det jag säger. Om man nu ska prova att tillåta all fisk så bör det ju läggas upp planer för relevanta utvärderingar och statistiskt säkerställda sådana. Det duger INTE att säga att vi kör väl några år så får vi se resultatet. Det MÅSTE finnas en plan! Före och efter.

den 28 december 2013 kl. 21:26 · Har redigerats · Gilla · 21

Min kommentar 2

Vet inte om du syftar på det jag skrev när du går loss kring klagomål om fuskande mormyshkafiskare. För att klargöra kring mina rader så skrev jag inget om att någon fuskar. Däremot nämnde jag "regeltänjare". Sådana fiskare som lägger sina egna tolkningar av ett regelverk och utnyttjar det. Skrev också att det har funnits och FINNS diskussioner kring fusk och inte just bara kring mormyshkafiskare utan även kring övriga utövare. Det är just det vi måste vara förberedda på. Där är där vi hänger in allt på en arrangör. Då måste en arrangör ges möjlighet att ha ett genomtänkt och klockrent tävlingskoncept som minimerar situationer där dessa diskussioner kan dyka upp. Ett koncept som är nationellt, genomtänkt och solitt. Ni kan inte på fullaste allvar mena att ni tror att diskussioner kring fusk kommer MINSKA om vi tillåter all fisk? Att enbart önska att människor ska tänka till och knipa käft tvivlar i alla fall jag på är ett gångbart koncept......By the way, att tänka utanför boxen är alltid bra. Dvs att spåna och fundera. Det tycks generellt vara ganska sparsamt med det om man läser många av kommentatorerna. En fundering bara kring det här med mört och att det är kladdigt. Vi kan väl vara överens om att det är något kladdigare än att fiska abborre, eller hur? Det löser man möjligen med en handduk eller att skölja av sig mellan varven alternativt torka av sig på fiskekläderna. Hur skulle våra eventuella nybörjare tycka/tänka kring allt kladd? Gissningsvis fryser man mer om fingrarna. Skulle det gynna våra nybörjare? Att frysa mer och att kladda ner sig mer? Trycker vi på regeländringar för vår egen skull eller för att gynna sporten i stort? Jag har inga problem med att fiska det som krävs för stunden, så mycket fisk som möjligt i påsen när det är dags för invägning. Har heller inga problem med att kladda med mörtar. Men har det ett jävla dugg att göra med hur vi får upp bredden på sporten? Nej, det tror åtminstone inte jag......

Min kommentar 3

Lasse G-Det svaret har du väl fått, att det är upp till varje arrangör att bestämma hur de vill ha det. Att det sen accelererat och blivit ytterligare diskussioner beror ju på att det blev tal på motioner kring att även tillåta all fisk på t ex DM och SM-tävlingar. Stig - du får rätta mig om jag tolkar fel här men om ni "alltid" (tolkar jag som nästan alltid)tillåtit all fisk förutom gädda och lake och att du sen samtidigt skriver att "Vi har svårt att få ungdomar att delta, därför ser vi det som ett måste att all fisk ska räknas....." Hur ser ni då att just all fisk genererar FLER deltagare? Om ni nästan alltid haft all fisk tillåten. Hur har ni fått fram den slutsatsen? Vad gäller fuskdebatten så verkar det uppenbart att så många endast ser det självklara. Klart som fan att vi inte ska tillåta fusk och att man i första hand ska lita på varandra. De som fuskar ska naturligtvis diskas och stängas av. Men tillåter man sig själv att bara ha lite läsförståelse så handlar debatten om att några tror att det kommer att bli FLER diskussioner kring eventuellt fusk. Där tycker jag att det kan vara bra att vi då måste vara förberedda på det och arrangera tävlingar som minimerar riskerna att det blir sådana här diskussioner. Några andra frågor med anledning av Stigs kommentar. Stig skriver att vi inte ska torgföra diskussioner om fusk till allmänheten. Ska vi mörka diskussioner om eventuellt fusk alltså? Ska vi bli en inåtvänd liten pimpelvärld för inbördes beundran? Hur tänker ni där? Kan någon svara på det utan att använda de ytliga, förenklade bilderna som vi alla redan har koll på? OCH för att klargöra, vilket man måste när många läser som fan läser bibeln(har jag noterat). Jag är emot alla former av fusk, fuskare ska stängas av OCH ser jag någon som fuskar så kommer vederbörande att få reda på det likväl som tävlingsledningen OAVSETT VEM det är.

Min kommentar 4

När många sitter ute på isarna och jag själv hemma med ont i ryggen så får jag väl passa på att skriva några rader till. Måste missat dina rader Lasse J men såg dem nu och med anledning av det blir det några rader  Jag är av den tron(ganska övertygad också) att om en nybörjare skulle kvala in till SM så skulle det vara en riktigt boost för en nybörjare. För mig var det så när jag kvalade till mitt första SM 1983 på Sörälgen(fy fan vad trögt)Blev heltänd och att få åka och fiska med/mot de bästa på ett SM var stort. Blev silvermedalj i lag tillsammans med Sune Olsson, Perra Tjulander och Göran Lindeberg. Efter det var man fast. Hade det då varit flera deltävlingar på DM tror jag chansen att kvala in varit mindre för mig. Därför tror jag på mer "slumpmässiga" Dm där det räcker med en tävling. Skulle väldigt gärna se en jämförelse på hur många fler deltagare vi blivit här i Dalarna nu när vi kör serie jämfört med tidigare. Det heter så i alla fall, att vi blivit fler. Beror det på att t ex en av deltävlingarna ligger med som en del i Venjans påsktävling? Känns som att utöka Dm till flera deltävlingar delvis beror på en räddhågsen elit som inte vågar "slumpa" bort sin Sm-start. Jag tror inte heller på att eliten ska hålla sig ifrån byatävlingar. Inbillar mig att det är grymt peppande att få fiska med och mot eliten. Olika klasser är då kanske en bättre lösning? Men som sagt, det är hyfsat lätt med tro men svårare att veta

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Kaj Hagström

Eftersom du inte gillar rövslickeri kan jag tyvärr inte kommentera detta inlägg!

2014-01-15 @ 22:50:17
Postat av: Mr Pink

Hahaha :-)Tror nog du klarar att hålla dig inom gränserna, innan smicker och beröm vandrar över till den andra sidan där det omvandlas till rövslickeri ;-) Kör hårt, Kaj

2014-01-16 @ 09:50:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0