Populärkultur

Vill bara säga som hämtat från ingenting....Att Lucky Luke, album nr 40- Phil Defer-revolvermannen, där är huvudpersonen hämtad från en av mina gamla skådishjältar...Jack Palance:-)



För att inte prata om nr 17, Angivaren! Lee Van Cleef





Kommentarer
Postat av: Brutte

Kultur i världsklass broder! Låt mig fylla i lite ang. dessa album med skådiskopplingar. I albumet "Phil Defer - revolvermannen" använde Morris sig av Jack Palance (eg. Walter Jack Palahnuik) som karikatyr på revolvermannen för han hade ett skräckinjagande utseende; små ögon, ett kantigt, magert ansikte... Morris skrev och ritade detta album 1954 och det publicerades samma år i en radioprogramstidning, Le Moustique. Albumet Phil Defer kom ut på franska som album 1956 (nr 8), men nådde dessvärre inte Sverige förrän 1980 (när du 16 bast - borde inte du ha raggat brudar på moppe då istället??). Ett udda inslag är att Lucky Luke fäller Defer (död till backen!) när vederbörande är säker på att vinna duellen. Detta gör Luke genom att använda den, i westernsammanhang, något okonventionella "sjuskjutaren".



I albumet "Angivaren" ger Morris & Goscinny klara kopplingar till Sergio Leone och genren spagettiwestern. I denna genre var just Lee van Cleef kung (en av fler) - vem har inte sett och förundrats över den underbara Il buono, il brutto (jag??), il cattivo. Elliot Belt i "Angivaren" är den direkta karikatyren av Lee van Cleef.

I frankrike kom albumet ut 1972 medan Sverige inte var långt efter - 1975. I mitt tycke ett av de bättre albumen (även om jag har jävligt svårt att rangordna dem).



Frågor:

1. Vad hette Belts underbart humoristiska häst?

2. Apropå skådisar i albumet så borde du som gammal cineast veta att det finns ett inslag av ytterligare en sådan i "Angivaren" - ledtråd; skräckfilm från 1931.



Jag skulle uppskatta om du återkommer med svar på dessa relativ lätta frågor.



Underbar kommentar i "Angivaren" (om man förstår sammanhanget); "Såja, såja, herrn, en sockerbit!"



Nej nu har jag inte tid längre - skall sortera knappnålslavar efter substrat (idag rikbarksträd). Stereoluppen är riggad!



Kram broder - kul att se att någon vurmar för detta otroliga kulturarv - Lucky Luke rockar!!!!

2009-03-22 @ 10:48:37
Postat av: Anonym

Vet iaf att du tagit hem tiotusenkronorsfrågan lätt om du bara ställt upp den där gången:-)Där ser man vad långa skitsessioner på en toalett kan ge i fråga om kunskap;-)

Kommer inte ihåg hästkraken,men vad gäller skräckfilm från -31 så kan det vara risk för att det är stelbente William Henry Pratt, dvs Boris den gamla gamnacken:-) Frankensteins monster alltså....

2009-03-22 @ 14:49:19
Postat av: Mr Pink

Ja, det var givetvis jag då som skrev föregående inlägg

2009-03-22 @ 14:50:41
Postat av: Brutte

Hojt Broder!



Elliot Belts ljuvliga kuse hette givetvis "Wanted" (så finurligt...). Beträffande den övriga skådisen som dyker upp i "Angivaren" så gissar du helt rätt - visst är det den gode Boris Karloff. Boris dyker upp som ceremoniell mask på Cheyennernas medicinman samt även på den lätt alkoholsugne indianen "Small face".



Morris kryddade många album med folkkära skådisar och därför min filmkunnige vän skall du här få några följdfrågor;



I vilka "Lukealbum" dyker följande figurer upp?

1. David Niven

2. John Barrymore

och

3. Louis de Funès





2009-03-22 @ 16:47:46
Postat av: Mr Pink

Hörnu, min käre vän...Har aldrig varit någon expert på den gode Luke mer än att små fragment av kunskap fastnat i hjärnbarken....Typ att Kampen på prärien är nr 14...Ömfotingen nr 2 och att Diligensen, för övrigt nr 1, har en diligenskusk lystrande till namnet Hank.

David Niven skulle ju faktiskt kunna vara själva Ömfotingen faktiskt.Om mitt minne inte sviktar var det väl en superbrittisk gentleman som bar huvudrollen i den historien..Men jag har ingen aning tyvärr...Kommer dock ihåg lille de Funès figur som jag tror spelade skurk men kan inte placera honom i korrekt album...Hmmm

2009-03-22 @ 17:11:13
Postat av: Brutte

Okej! Jag blev överentusiastisk över det här med Luke - det gick överstyr.... Det har ju hänt förr liksom....



Jag sammanfattar;

David Niven är inte Badmington i "Ömfotingen", utan det är faktiskt Albert Uderzo (som för övrigt var Asterix tecknare - det visste du va?). Niven medverkar i albumet "Banditernas drottning - Calamity Jane" där han skall försöka göra en dam av Jane, men misslyckas kapitalt och super istället ned sig.

John Barrymore dyker upp som den bankrånande teaterpajasen, Whittaker Baltimore, i "Skumt spel i Texas" medan Louis de Funès är en liten osympatisk skurk i det fantastiska albumet "Den enarmade banditen".

Kusken i albumet "Diligensen" som du refererar till - Hank, är faktiskt även han en karikatyr av en skådis, nämligen Wallace Berry (tydligen en favorit åt Morris).

Okej - nu ger jag mig, men jag skulle kunna berätta en del mer....., men jag gör väl mig till ännu mer åtlöje då....



Kram broder!

2009-03-23 @ 22:01:00
Postat av: Mr Pink

Åtlöje eller icke....Underbar läsning och kunskap i alla former värderas högt in my world:-)

Asterix har jag rätt bra koll på, min kära farmor hade det tvivelaktiga nöjet att läsa dessa album för mig när jag var runt 8-9 år...Hon var inte lika översvallande euforisk som jag var kan jag säga:-)

2009-03-24 @ 08:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0