Någon måste axla ansvaret....

Kulturellt genomslag. Läsa. Alltid. Idag skyfflar och hämtar allför många sin världsbild från sociala medier. Ingen läser tidningar, ingen läser böcker, ingen bryr sig. Facebookuppdateringar och länkade ickenyheter stjäl hjärnan och utvecklingen dör. Mänskligheten ser sitt slut. Fortsatt ingen bryr sig. Alla tänker på sitt. Sitt eget. Bara jag. JAG. JAG.
 
Gud borde kliva ner med en rygghölstrad kaliber tolv, köra alla sina moves i ultrarapid och få till en upprensning a la Paul Kersky (Charles Bronson) i "Death Wish" (från -74 för helvete, uppdatera er!) . Världen skulle kunna dra nytta av det. Bli mer tolerant. Solidarisk. Om Gud just gjorde sitt jobb. Verkligen. Men vem fan är Gud att köra sitt race? Vem är Gud? Ja, vissa dagar....JAG (ser ni symbiosen?) . Vissa....andra....dagar...någon annan. Men jag passar otvivelaktigt bäst av alla i rygghölstrad kaliber tolv. Alla kategorier. Så beware. Slappna inte av. Skonsam är inte mitt mellannamn.
 
Läsa borde alla göra. Nyttja populärkultur. Så jävla viktigt. Allt. Böcker,musik, konst, film etc. 
 
Att läsa t ex denna kan ge en inblick hur vackert bokstäver kan vara....
 
 
....hur vackert ondska kan vara....eller hur det nu var? 
 
 
...för att inte säga hur vacker en enkel plan kan te sig......
 
 
 
Som om läsa skulle lösa alla problem. Nej, knappast. Men lite jävla bildning vore önskvärt mitt i allt navelludderi. När jag pratar med människor idag klarar de inte ens av att koppla ihop...........nåt. Ingenting. Vad är det då som gör mig till en mycket bättre människa? Det kan ju inte ni svara på. Bara jag. Enbart. Behåller det för mig själv och ser fortsatt ner på mänskligheten och den oerhörda fördumning som breder ut sig. Min hybris behöver inte ens accelera över normnivå för att jag ska tycka det JAG tycker. Att axla ansvaret som förebild, människa och gud är glasklart för mig. Som räddning. Som befrielse. Valet står fritt. 
 
 
Mer kultur...Nicke Lilltroll fast egentligen inte. Grymt bra.
 
 
 
...och här. Pop i sin bästa förpackning. Lisa Miskovsky och den uberbegåvade Dennis Lyxén.
 
 
 
...för att fortsätta min kulturella gärning. En låt som nästan ingen har koll på. Kanske av förklarliga skäl men i min bok en grym schlagerlåt. Sen kan man ju lägga märke till att det är Py Bäckman som varit med och skrivit låten. 
 
 
 
 

Den bäste...

Toppnamnet på min lista över världens bästa skådisar, Sean Penn, är åter i en enkel actionpackad film. Mer deffad än vilken femtioåring som helst. Ett par påsar popcorn och den här så är man i hamn....
 
"Gunman"!
 
 

Music....

Här ett fullständigt briljant band.....
 
 
 
 Att lyssna på den här mannen är fullständigt omskakande. Älskar rösten. Tyvärr en alltför bortglömd artist. Stora problem med än det ena och det andra men nu på fötter sedan många år. Fortsatt en av mina definitiva favoriter och jag lobbar för honom med kärlek
 
 
 
 
 
 
 
 

Spännvidd

Sörplar en Sangiovese Boira', smakar väldresserat och ändå små fragment intrikat. Sörplar vidare. Inte ovarsamt. Varsamt sörplande. Speciellt. Ömt.  
 
Madonna med världens vackraste sång
 
 
Att lyssna på denna är inte bara fullständigt betagande utan själavård av klass. Själavård. Jag behöver verkligen själavård. 
 
Tomas Tranströmer. Att läsa dikter kanske inte ligger för alla. Tranströmer finns i min samling sen länge. Läser mycket. Alldeles för lite men ändå mycket. I jämförelse.
 
"Vi levande spikar nedhamrade i samhället
En dag skall vi lossna från allt.
Vi skall känna dödens luft under vingarna
och bli mildare och vildare än här"
 
Eller den här....
 
Även döden
kunde visa lite folkvett.
Du som till slut
hinner upp oss alla.
Nog hinner du
hålla din häst
vid grinden.
Tillåta oss
säga adjö.
 
Det skulle
hjälpa oss mycket
om vi fick vinka i fönstret.
Pressa läpparna mot rutan,
forma munnen
till ett sista :
förlåt.
 

Men inte är det Tranströmer. Liselott J Andersson heter hon. Som satt ihop den. Av ord. Ord. Som alltid är starka. Saknar min far och mor. Mycket. Döden är en stark spelare. Framåt.
 
Den  här kan man ju lyssna på också. Av äldre modell. Från tiden det begav sig. 
 
 
 
 Att kämpa. Alltid ett signum. I min värld. Fortsätter med det.
 
Här en favorit från förr......
 
 

Långresa på gång och ranking

Snart är det dags att hyvla in min anskrämliga kropp i en alltför liten bil och bege sig norrut. På fredag bär det iväg till Skellefteå och inkvartering på nåt Qualityhotell av random karaktär. De fixar frukost åt mig tidigt på lördagmorgon så man kan dra iväg till Norsjö i tid.
Ska bli kul att komma dit igen. Var ju där -09 (har jag för mig) i både lag och individuellt.
Fast områdena är tvärtom nu men kommer förhoppningsvis ihåg någonting från lagtävlingen och har lite hum om var jag ska slänga ner röven.
 
Kollade startlistan i herrklassen och det är 137 herrar anmälda.
Eftersom jag alltid går ut med att tro på mig själv så gör jag så även denna gång. Är ju ett bra odds om inte annat :-) I övrigt ser jag tänkbara kandidater till guldet i följande....
 
Jonas Gustafsson, detta ess. Detta magra ess. Hans tunna träningsbyxor fladdrar som en dåligt spänd tältduk över det magra arslet men trots avsaknaden av kroppskött så kan han ju otvetydigt fiska. Blir det inte vindbyar 3-4 sekundmeter kan han lyckas hålla sig kvar på skryllan tillräckligt länge för att få ihop en bra vikt och avgå med segern. Starkare vindar än så och arrangören får åka och hämta honom inne på land i tallplanteringen.....
 
Kör en till profil från Dalarna när jag ändå är igång. Bernt Berggren. Inte mycket mer än en orange Helly-Hansen tröja men oftast med en välfylld fiskpåse vid sin sida när det är dags för invägning. Kommer ihåg en gång när vi skulle gå ut på en tävling och jag hade lite bråttom. Efter en kilometers löpning kändes det som jag var lite låghalt. Kollade under ena stöveln och såg en....ja just det....orange Helly-Hansen. Drog loss Berggren från sulan och bad om ursäkt att jag inte sett honom utan bara stövlat på. Han väste nåt i ena mungipan och stannade där jag lossade honom och vann naturligtvis tävlingen enkelt. En klar outsider på Norsjön.
 
Leif Lothström måste man ju nämna. Jagar sin tredje titel och kan bli historisk. Tippar ändå att han får vänta en stund på det då just chansen att bli historisk gärna får fingrarna att darra en smula extra. Tror också att fjädermygglarver behövs där uppe. Darrande fingrar och fjädermygg är sällan en bra kombo. 
 
Martin Södergårds, Sveg, har en grym formtopp och hans facit över påsken är svårslaget och han är med däruppe med rätt resa. Nu är förvisso påsken över och påskhararnas fredningstid över så skuttandet över isen kan bli värre än vanligt och trots en grym kondis kan desperationen, om han inte hittar fisk, slå över i ett vildsint rusande och han försvinner i ett snömoln upp på land och hittas sent på kvällen i ett kyffe i Malå med stirrande blick och dreglet hängande.......
 
Timo Jumisko, denna stadiga Södertäljefiskare måste naturligtvis med på listan över segerkandidater. Nu vet jag att han fiskat så mycket mormyshka på sistone att han kanske glömt hur man köttar abborre på trekrok alternativt tafs. Det är ett dilemma för honom och börjar han sitta och pilla med mormyshka på lördag och famla efter jokersmäsk vid höftkulan är han ute och cyklar, den gode Timpa. Kan han bara släppa metet för en stund, säg fyra timmar, så blir han säkert att räkna med. Yxi, kaxi,kolmi.....
 
Nora-Gyttorp skickar ungefär 120 man upp på tävlingen. Är det öppet så är det. Några av gubbarna har de hämtat från bänken utanför ICA men det fanns några platser  över i den tredje bussen.
Jesper Dyberg är ju en klar segerkandidat för mig. Gör sällan en dålig tävling och nu är det möjligen dags. Hans problem kan bli det kollektiva boendet. Att bo med alla de här människorna och befinna sig i de här militärtälten de bokat (alldeles bredvid startfållan) i några dygn kan rendera i dålig nattsömn och huvudvärk. Visserligen har han samma dialekt som sina samboenden men att ändå behöva lyssna på detta bräkande, sammanhängande under så lång tid, kan påverka i negativ riktning. Lyckas Jesper somna tidigt i sitt rödrandiga sovtäcke och vakna utvilad och inte dra i sig för mycket av de farliga ångor som oftast uppstår i kollektivboenden av det här slaget kan han sluta högst på pallen.
 
Så min enkla ranking blir som följer
 
1: Timo Jumisko
2: Jesper Dyberg
3: Jonas Gustavsson
4: Martin Södergårds
5: Bernt Berggren
6: Thomas Larsson, Sveg
7: Leif Lothström
8: Per "Chefen" Nilsson
9: Stefan Stark
10: Olle Eriksson, Nora
11: Roger Eriksson, Skellefteå
12: Mikael Engvall, Fagersta
13: Jonas Elfstrand, Woxnadalen
14: Sonny Wiberg, Fyra Fiskar
15: Jag för i helvete
 
Skitfiske tillönskas alla tävlande.
 
 

Orsa Match Open 2015

Då är det dags att anmäla sig till Orsa Match Open 2015. Platsen där man trivs, nästan kör bilen till peggen, riggar boxen enkelt, käkar gott ur kiosken och till och med får fisk ibland :-) Välkomna med anmälan till mig via mejl, sms eller här på bloggen.
 
Länk till Metetorget och tävlingskalendern
 
http://metetorget.com/PHP/match/ViewSpecOnMatch.php?matchid=589
 
 
 
 
 
 

Öppna OS på Storhamrasjön

En av årets roligaste tävlingar är alltid den som går av stapeln på annandagen över påsk på Storhamrasjön.
I år var föret perfekt och med några plusgrader var i alla fall vädret inget att klaga på. Mycket fisk brukar det bli och i år var inget undantag.
Nytt sjörekord sattes och för den bedriften stod allas vår Laxen aka Anders Axelsson. Med 21,6 kg hade han tävlingens tyngsta påsar.
För min egen del så satte jag slantarna på Hemsjön och på tålamod. Det visade sig att jag hade tålamod att stanna kvar och att det inte var en bra idé. Hade fisk nästintill i alla hål men fick ingen fart på dem och 3-4 stycken i hålen var väl ungefär vad man fick. Tänkte i min enfald att det kanske var lite trögt överallt och att det kanske skulle börja nappa rätt vad det var.....Den stunden inträffade således aldrig och jag stannade på dryga 5 kg med småfisk. Största fisken jag fick kanske låg på 70 gram och de var inte många.
Som tur var fick man med sig ett pris ändå från tävlingen då jag, Laxen och Linus slog ihop ett lag och vann den på 37 kg. Linus vann sin klass på 11,2 kg. Bra fiskat av tvillingarna och tack för lagsegern! :-)
 
Finn Erik Lerdalen slog till med att komma nån minut för sent till land återigen. Den här gången bara 3-4 minuter, förra gången var det väl några timmar för sent och alla hade packat ihop och åkt hem :-) Han ska nu installera en crosstrainer på kontoret och kommer nästa år till Hamra som ett spänstfenomen med sixpack :-) Ungefär som mig alltså ;-)
Jonny "Fäsa" PerssonTeam Lipsillarna
Per-Åke Södergårds, Thomas Larsson och Daniel Eriksson tar andraplatsen i lag
Grymt lagbygge Lilja/Axelssons
Linus på ännu ett segerfoto
En evigt unge Dan Ersbjörs tar hem veteranklassen
  Laxen viftar med segerslantarna     

Långfredagsnappet på Hemsjön

Ännu ett långfredagsnapp i Untorp och på Hemsjön är nu avverkat. Tävlingen har arrangerats av Göran Björk sedan 1978. Så ett 40-årsjubileum är nära förestående. Fisket visade sig vara rätt så trögt men på en del fläckar fanns det fisk. Var många som blev möra i axlarna när de skulle borra då isen var....typ....skittjock :-)
Jag började som vanligt rätt över från starten men det märktes tidigt att det skulle bli trögt. Jobbade på hårt i de två timmar som tävlingen pågår och avslutade fisket uppe i änden. 33 ynka fiskar och 750 gram blev resultatet.
Linus Laxpojk gick direkt upp till änden på vänstersidan och där hittade han fisk och med tålamod så blev det en överlägsen seger idag, 1,8 kg var segrarvikten. Laxen kom tvåa på 940 gram. Hasse Liljedahl trea på 840 gram och så på delad fjärdeplats snubblade jag in tillsammans med Roland Cederholm.
 
I juniorklassen segrade Oscar Storm (kommer inte ihåg vikten).
 En vy från Hemsjön innan start Linus och Tord laddar
Hasse med sin hemstickade luva han tillverkat med egenproducerad navelludd
Laxen Göran Björk Bengt Lissel
Två glada gökar som till slut vägde in på demokratiska 95 gram och delade placering
Ove Arnesson och Leif Johansson
Svinke och Irja kom upp och var med
Hemsjön och här har jag hunnit en bit upp på sjön
Laxen är glad när han får syssla med sin paradgren, korvgrillning
Oscar vinner juniorÖverlägsen segrare
Hasse är gladTvillingarna Axelsson skiner ikapp :-)
 
 
 
 
 
             

RSS 2.0