Internationell tävling i Lillån - Orsa Match Open

Då kör vi äntligen premiärtävling i Lillån, Orsa. Här följer information inför den tävlingen. Informationen kommer att uppdateras närmare tävlingen.

Datum: Lördag/söndag 7-8 augusti

Anmälan: Senast 25 juli till Kenneth, mejl: [email protected] eller sms: 0702961788

Regler: De vanliga i tillägg med ingen grundmäskning, feeder/bottenmeteförbud. Takeapart är fritt att använda hur långt man vill. Tänk dock på att vi fiskar från en brygga och att det blir långt "överhäng" bakåt för spöt.

Startavgiften: 500,- , då har man betalat för bägge dagarna. Vi delar ut 100 % tillbaks i priser. Plus eventuella sponsorpengar. Sektionspriser och overall.En fullständig prisinfo kommer(alltså vad första priset blir osv)

Max deltagare: 27 stycken, reservlista kommer finnas om det behövs. Alla återbud meddelas så snart som möjligt. Det hoppas vi alla kan se till att sköta.

Tävlingstider: Anmälan/08.00 Lottning/08.45 Tävlingstid/ 11.00-15.00

Beskrivning av vatten: Jörgens beskrivning av Lillån/

Hur man eventuellt kanske ska fiska i Lillån för att möjligen fånga några fiskar !

Äntligen, har vi kommit till skott och kan arrangera en tävling där jag för en gångs skull kan lasta på kärran hemma och gå till fiskeplatsen.
Lillån är en del av Ore älv som numera blivit ”isolerad”. Långt tillbaka i tiden kunde fisken vandra in från Orsasjön för lek, men numera omöjliggörs detta av en damm. Vattnet pumpas nu in i Lillån, planer finns dock att reparera ”tuben”. Detta är en underjordisk trumma som förut har försett Lillån med vatten från Ore älv.

 Att fiska i Lillån tidigare var svårt då stora delar av ån täcktes av vattenväxter, men lyckligtvis genomfördes två stora projekt som idag skapat en fantastiskt fin brygga/gångpromenad i ån. Muddringsarbeten har också gjorts och kommer att fortsätta.
Vad gäller fiskarter så finns abborre, gädda, mört, benlöja, braxen, id, ruda, sutare, ål och lake i Lillån. Braxen dök upp i större mängder i systemet för ca: 10 år sedan och har i dag en spridning viktmässigt från 0- 2,5 kg. Största exemplaret som jag vet är fångad vägde kring 3 kg. 

Fisket.

Lillån är till stora delar ganska grund med ett maxdjup på ca: 2,5 m efter tävlingssträckan. Vädret är en stor faktor som avgör hur fisket blir, vid solsken kan ån vara väldigt svår då mörten har en tendens att inte äta.
Lodningen måste genomföras noggrant då närmaste partiet vid bryggan är grävt och kan variera i djup. Kolla även så att botten är ren.
Att slänga i några större mängder med mäsk har aldrig varit bra, för att få in och hålla fisk på platsen utan att mätta dom rekommenderar jag 50-100 % leem i blandningen. 

Precisionen vid mäskningen är FRUKTANSVÄRD viktig, så kopp till t-a-p och koll på att använda en slangbella är en fördel. Det brukar räcka med 5-6 knutna nävar för att fisken skall komma in på platsen. Tänk på att du påverkar även grannarnas fiske vid slarvig mäskning !. Vad gäller beten i mäsket så är det de traditionella, maggott, klippt mask, frysta jokers. Casters och majs har jag faktiskt aldrig provat så det får någon annan utvärdera.
T-a-p och matchspö brukar ge de flesta större braxarna då de gärna vill att betet hålls stilla. Långspö är backup om fisket är bra. En lustig detalj är att braxen periodvis kan gå i mellanvatten, så bli inte förvånad om en 2 kg:s är upp och  vakar vid flötet !
Vad gäller storlek på flöten rekommenderar jag 0,5-1,5 gr på T-a-p och 4-10 gr på waggler. Huvudlina 0,12 o tafs 0,10 tycker jag fungerar bra, tänk på att gäller att få upp en 2 kg:s arg brax. Krokstorlek måste naturligtvis anpassas efter betesval men 14-16 är väl standard. Är fisket dåligt gäller det som vanligt att minska ned på lina och krok.
Att spekulera om segrarvikter är svårt då det är första gången vi är så pass många på bryggan. Misstänker att fisken i början på tävlingen kan vara svår innan det lugnat ner sig. Men om alla tar det lugnt med mäskningen och anpassar denna efter fisket så...!?. Jag tippar 3-5 kg vid fint väder och 5-10 kg om det är mulet o lite vind. Vill faktiskt inte vara för positiv vad gäller vikterna. 

Men kom i håg att allt jag nu skrivit är bara vad JAG tror;-) ! 

Välkommen till en underbar arena och intressant fiske.

*****

Övrig information: Boendeförslag Orsa Grönklitt och campingstugor. http://www.orsagronklitt.se/svenska/orsa-camping__8223 Gångavstånd till tävlingen, dvs 50-100 meter.
http://www.strandvillan.com/ Boende inne i Orsa vid Lillån(övre delen). Härifrån åker man bil till tävlingsplatsen, ca 1,5 km. Mysigt och bra boende.
http://www.orsagronklitt.se/UserFiles/Kartor/Campingkartalandochvatten.jpg karta över campingen och Lillån
Om man tittar i övre högra hörnet på kartan ser man "Bollplan" där. Bakom där ligger Lillån och vi fiskar därifrån(lite längre upp till höger) och till vänster till första överfarten/bron.

Eventuellt kommer vi att ordna så att de tävlande käkar en gemensam middag under lördagkväll om intresse finns, mer om det senare.


Kommentarer
Postat av: Storm

Boss !



Kanske skulle lagt in länkarna i kalendern också ?



Hae't Gött !

2010-07-05 @ 15:06:53
Postat av: Mr Pink

Benni kommer uppdatera kalendern. Det är skickat tidigare

2010-07-05 @ 15:45:09
Postat av: Tommy

Ser ut som om det kommer bli kanon det där :-)

men jag har en lite fråga?

Använder ni roller på bryggan eller vad gör ni med T-P när ni skickar det bakåt?

2010-07-05 @ 17:20:13
URL: http://tommyblogg.blogg.se/
Postat av: Storm

Tommy.



Vi lindar en handduk runt räcket som skydd.



Hae't Gött !

2010-07-07 @ 10:22:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0