Några ord till...

..angående de nyss avslutade svenska mästerkapen i pimpelfiske som avgjordes på Tisjön.

En hel del fiskare har klagat över fisktillgången, att det kanske inte nappade så bra. Man kan ju lugnt konstatera, även om jag bara var med på söndagen, att de som klagar knappast var med 1983 på Sörälgen, Hällefors...bara som ett exempel, det var TRÖGT!
Har varit på ett flertal sm där fisket varit trögare än vad det var på Tisjön. Ett annat exempel det som Ankarberg t ex nämner på Vimpirkens blogg, Juttern, Vimmerby

Det är trots allt fiske vi håller på med. Allt kan inte förväntas vara 15-20 kilospåsar som ska vägas in, då har man någonstans tappat verklighetsförankringen och tjusningen med fisket.  

Ett fiske som inte alla gånger ska vara enkelt utan svårt, trögt, besvärligt och alldeles underbart trots det.
Som tävlingsfiskare bör man ju vara inställd på alla sorters förhållande, man vet ju att det i slutändan är att få ihop så hög vikt som möjligt.
Själv tjusas jag litegrann av att det är en smula jävligt trots att min kondition är konstant undermålig och min kropp likaså:-)

Tyckte för övrigt att det jag såg av arrangemanget var ett fullgott och bra sådant, till och med prisutdelningen på söndagen avlöpte förhållandevis snabbt.

Noterar också den kritik som framkommer vad gäller tävlingsfisket, hur man kan ta upp och knäcka nacken på dessa mängder abborre. Det kommer ju alltid fram några sådana kommentarer/åsikter och det jag tycker är viktigt är att vi bemöter dem så gott vi kan, även om de är anonyma. Tycker inte det gagnar någon att använda en massa invektiv i debatten som ibland uppstår.

För att kunna fortsätta bedriva tävlingar bör vi nog slipa argumenten en aning än att kalla meningsmotståndare idiot, kort sagt.

Tävlingsfiske efter abborre kan i de allra flesta fall hänvisas till ren och skär fiskevård. Att beskatta bestånd av småabborre(som det handlar om till allra största delen) är positivt för beståndet som sådant då det bidrar till en ökad snittvikt på det kvarvarande beståndet.
I vårt fiskevårdsområde uppmuntras fiskeklubbarna att köra fisketävlingar på abborrika sjöar, just för att beskatta beståndet. Vi har även gjort undersökningar i ett flertal år på flera sjöar där vi haft tävlingar och där det tydliggörs att abborrens snittvikt ökar tack vare dessa tävlingar.
 
Någonstans såg jag en fisketävlingsmotståndare säga att det skulle vara bättre med en annan inriktning, hans "förslag" var att fiska större abborre. Det är ju en direkt felaktig ståndpunkt eller rekommendation. Det är ju de större individerna som är de viktigaste och ska sparas i så stor utsträckning som möjligt.

Driver man frågan om fisketävlingar till sin spets, det kan gälla sommarfisket likväl som vinterfisket, så hamnar vi till slut på frågan VÄRDERINGAR. Och kring det finns det mycket att diskutera. Kan bara konstatera att det alltid kommer finnas motsättningar.

Själv fortsätter jag älska att tävla med respekt....oavsett om det är fiske, pingis eller någon annan obskyr "sport":-) 
 

Kommentarer
Postat av: Joakim

skit i detta Alexander ....... och bege dig till dannes köksbord i helgen istället!

2010-03-24 @ 16:44:59
Postat av: Mr Pink

Hörrududu....Trodde ni skulle komma ner från muppskogen och hälsa på under lördagskvällen och lyssna på mina bortförklaringar till det misslyckade Sm-kvalet över ett par flarror gott rödvin;-) ?

2010-03-24 @ 16:51:20
Postat av: Storm

Ja, det är ju därför du är Boss !



Hae't Gött !

2010-03-24 @ 19:04:09
Postat av: B

Kan bara säga ugh!!! Väl talat!

2010-03-24 @ 19:14:29
Postat av: Finn E

Enig med deg Kenneth !



Vi har den samme diskusjonen i Norge, vi kan ikke ha det slik at alle tevliger skal gå på 10-15kg vann !

Jeg vill påstå at utviklingen og det interessante ved tevlingsfiske forsvinner hvis vi bare benytter baggevann.

Den som mestrer dårlige / vansklige vann er totalt en bedre pimpelfisker !



2010-03-24 @ 19:51:53
Postat av: Kaj

Mycket bra skrivet! Under de 46 år som jag tävlingsfiskat har det alltid förekommit kritik mot tävlingsfisket och argumenten för har alltid handlat om att det är ren fiskevård att gallra bort småabborren.

Jag tror precis som du att det handlar om värderingar som det är otroligt svårt att föra en vettig diskussion över.



SM på Hjälmaren 1967 1-an 13 abborrar 370 gram.

Kaj 1 abborre 19 gram.



Då var det trögt!

2010-03-24 @ 22:44:22
Postat av: Tommy

Bara att instämma! Bra skrivet! En bra fiskare ska behärska det fiske som bjuds,då är man enligt mig en komplett tävlingsfiskare.

2010-03-25 @ 10:00:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0